logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


C

Cadillac
Henry Leland, belangrijk toeleverancier van de autoindustrie en tevens eigenaar van een konstruktiefirma, kocht in 1902 de voormalige Detroit Automobile Company op. Hij noemde het bedrijf vervolgens naar de man die Detroit in 1701 stichtte: Antoine de la Mothe Cadillac. William Durant nam in 1908 het merk over en voegde het bij GM. Leland vertrok en richtte in 1917 vervolgens Lincoln op. Een recent prestige-projekt van Cadillac, de Allante, maakte naam als 'de auto gefabriceerd op de langste produktielijn ter wereld'. De door Pininfarina ontworpen carrosserie werd in Italie gebouwd en daarna in Boeing 747 Jumbo's naar Amerika gevlogen om daar te worden afgebouwd.

Chevrolet
William Durant, grondlegger van General Motors, richtte in 1911 zijn eigen autobedrijf op en koos als merknaam de naam van zijn medewerker en populaire coureur, de Zwitser Louis Joseph Chevrolet. Het typerende blauw-witte merkembleem zou geinspireerd zijn op het behang dat Durant eens in een Frans hotel had gezien. GM, Durant's oude concern, nam in 1919 Cadillac over.

Chrysler
Genoemd naar Walter P. Chrysler, die in 1920 General Motors verliet om voor zichzelf te beginnen. Tekenend voor de aandacht die Chrysler aan engineering geeft, is het feit dat deze Walter in zijn direktiekantoor een kist met zelfgemaakt gereedschap had staan, die dateerde uit de tijd dat hij machinist was. De eerste Chrysler zag in 1924 het licht. Vier jaar later werden de submerken De Soto en Plymouth voorgesteld en in 1928 nam men Dodge over. Nog meer aankopen volgden: Simca in 1963, een meerderheidsbelang in de Britse Rootes Group in 1970, AMC in 1987 en tenslotte was Chrysler ook nog enige tijd eigenaar van Lamborghini.

Citroen
Andre Citroen - zoon van een Amsterdamse diamantbewerker en telg uit een geslacht dat vroeger handelde in citrusvruchten - was de oprichter en naamgever van dit in 1919 geboren merk. Het beeldmerk van Citroen, de 'double chevron', toont twee in elkaar grijpende tandwielen met visgraat-vertanding, het produkt waarmee het geld werd verdiend om de autoproduktie te beginnen. Opmerkelijk gegeven: de Titanic werkte met tandwielen van Citroen. Ondanks het feit dat oprichter Andre uitblonk op het gebied van reklame en marketing, ging Citroen failliet en werd in 1935 door diens grootste schuldeiser Michelin overgenomen. In 1974 nam konkurrent Peugeot Citroen over en werden de eigenzinnige trekjes van het merk wat afgevlakt.

Cizeta
'I have a dream' of woorden van soortgelijke strekking heeft Claudio Zampoli - toen nog testrijder bij Lamborghini - vast geuit, voordat hij in 1990 zijn droom van een eigen sportauto wist te realiseren met de introduktie van de Cizeta V16T. De merknaam Cizeta is afgeleid van de initialen (CZ dus) van de oprichter en de aanduiding V16 slaat op het feit dat de 24 handgebouwde exemplaren van deze auto allemaal worden voortgestuwd door een 16 cilinder motor.